GRANIT

OSNOVNE INFORMACIJE

Potiče od latinske reči “granum” što znači “zrno”. Granit je dubinska magmatska stena, iz grupe kiselih magmatskih stena. Široko je rasprostranjen u zemljinoj kori. Nastao je hlađenjem i učvršćivanjem užarene magme u
unutrašnjosti zemlje.

Nastao je u različitim vremenima zemljine kore, od pre milijardu do nekoliko desetina miliona godina. Najstarije granitne stene nalaze se u Švedskoj, Britaniji i Arizoni.

Područja sa komercijalno vrednim kamenolomima granita su:

Skandinavija ( Finska, Norveška i Švedska)
Španija
Brazil
Indija
Južni deo Afrike (Nagola, Namibija, Zimbabve, Južna Afrika)

PRIMENA KROZ ISTORIJU

Crvena piramida u Egiptu iz 26 veka p.n.e. Dobila je ime po izloženim bojama granitne površine. Treća je piramida po visini u Egiptu. Keopsova piramida ima veliki granitni sarkofag. Svi obelisci starog Egipta rađeni su od granita iz Asuana, gde je najstariji kamenolom na svetu. Kako su Egipćani sekli tvrdi granit, nije baš jasno… Mnogi hindu hramovi u južnoj Indiji građeni su od granita, besprekorno stoje do današnjih dana. Ovo su samo neki od dokaza koliko je granit čvrst i kako odoleva zubu vremena.

PRIMENA DANAS

Pojavom kiselih kiša, granit je postao pogodniji od mermera, jer je izdržljiviji. Granit se može ispolirati do visokog sjaja, zbog toga je jako estecki prihvatljiv materijal. Granit, kao materijal izuzetnog kvaliteta pruža bezbroj mogućnosti u primeni i izradi elemenata enterijera i eksterijera.

Granit oplemenjuje prostor, dajući mu novu elegantnu isofisticiranu notu, bilo da je u pitanju detalj ili preovladavajući deo objekta. Granit učiniće kuću, poslovni prostor, ili fasadu neprolazno lepom.

Granitni kameni elementi koriste se u obliku poliranih ploča u kuhinjama kao radna ploča, a kao zidne i podne obloge mogu se koristiti osim u kuhinji, u sanitarnim prostorijama i u ostalim prostorijaima gde se uklapaju po idejnom rešenju odnosno stilu u kojem se prostor želi urediti.

S obzirom na svoje dobre osobine u pogledu otpornosti na atmosferske uticaje, visoke tvrdoće i čvrstoće, granit predstavlja vrlo prihvatljiv građevinski materijal pa se iz tih razloga vrlo često koristi u građevinarstvu.

Zbog svoje tvrdoće, brušenjem i poliranjem postiže se izuzetan sjaj. Druge su mogućnosti obrade paljenje, obrađivanje mlaznicama vodom vrlo visokog pritiska, štokovanje i peskiranje čime se postiže protivklizna površina rustičnog izgleda.

GALERIJA GRANITA

(kada stanete na vrstu granita, pojaviće se njen naziv) 

Kod opremanja enterijera granitni kamen se koristi za podove, oblaganje stepeništa, kao zidne obloge, za stolove, radne ploče ili elemente u sanitarnim prostorijama. U dvorištima se granit koristi kao ukrasni element, za popločavanje površina i staza kroz parkove i vrtove. Koristi se za oblaganje zidova, prozora i okapnica na ogradnim zidovima terasa ili za stepenice.

U poslovnim prostorima i kancelarijama granit je vrlo često korišćen materijal, koji se pored visokog estetskog efekta izuzetno lako održava. Prilikom gradnje puteva granit se koristi za popločavanje površina koje moraju biti protivklizne, dakle za ulice, trgove, pešačke staze i ostale površine urbanih jezgara.

Imate pitanja?

Ukoliko imate pitanje, treba Vam pomoć pri odabiru materijala ili jednostavno želite da nas posetite kako bi uspostavili saradnju, rado ćemo Vam izaći u susret i odgovoriti na sva Vaša pitanja.