ŠKRLJAC

OSNOVNE INFORMACIJE

Škriljac je sedimentna stena paperjaste strukture. Boja škriljca je najčešće crna, ali može se naći i u varijantama srebrno – bele, crvenkasto – smeđe i zelene nijanse.

Škriljac ima hrapavu površinu. Budući da se neke vrste škriljca “znoje”, pri čemu se dobija takozvano ulje od škriljca, njegova površina ponekad ima mastan odsjaj (koji se povećava poliranjem).

Škriljac je otporan na alkale i na razređivače. Obratite pažnju: škriljac nije uvek otporan na kiseline (npr. kokakola, voćni sokovi, sredstva za čišćenje na bazi sirćeta). Jake kiseline mogu dovesti do pojave izuzetno svetlih mrlja koje  se ne mogu ukloniti.

Škriljac je prirodni kamen koji se stvarao u procesima stotinama miliona godina u zemljinoj kori. Najveća nalazišta škriljca su u Španiji i Skavdinavskim zemljama.

Škriljac kroz istoriju:
Srednjovekovni grad Kulina sagrađen je od lomljenog škriljca i još uvek je postojan.

Sa građevinsko-biološkog aspekta škriljac je izvanredan materijal. Zbog svog rustičnog izgleda, škriljac se često koristi u restauraciji spomeničke baštine, naročito u područjima obeleženim tradicijom.

Škriljac se koristi i u modernim varijantama, zbog svog prirodnog sastava, lako se oblikuje i savršeno uklapa,pa je idealan za krovne obloge…

Škriljac je pogodan za izradu fasada. Građevinskim objektima daje neodoljiv šarm i lepotu.

Zbog svojih prirodnih karakteristika, škriljac je pogodan za izradu podnih obloga, savršeno se uklapa kako u moderni, tako i u rustični ambijent.

Škriljac se koristi i kao dekorativni kamen, za oblaganje zidova…

Škriljac se koristi pri uređenju dvorišta jer odoleva atmosferskimuticajima…

GALERIJA ŠKRLJCA

(kada stanete na vrstu škrljca, pojaviće se njen naziv) 

Imate pitanja?

Ukoliko imate pitanje, treba Vam pomoć pri odabiru materijala ili jednostavno želite da nas posetite kako bi uspostavili saradnju, rado ćemo Vam izaći u susret i odgovoriti na sva Vaša pitanja.