PEŠČAR I KREČNJAK

OSNOVNE INFORMACIJE

Krečnjak je sedimentna stena nastala uglavnom od minerala kalcita. Osim tog minerala sadrži i male količine drugih minerala: gline, sporogelita, dijaspora, hidrargilita, limonita, hematita, kremena, cirkona, turmanlina i granita.

Nastao je taloženjem krečnjačkih kućica i skeleta izumrlih morskih životinja, a u manjoj količini i biljaka Koristi se kao građevinski materijal i kao materijal za izradu kreča.

Krečnjak kroz istoriju:
Stari Egipćani koristili su blokove od krečnjaka u izgradnji piramida.

Meksički arheolozi pronašli su u južnom Meksiku 1.300 godina stare skulpture od krečnjaka zarobljenih majanskih ratnika.

Ovi ogromni stubovi, sačinjeni od okruglih, pljosnatih stena, deo su krajolika El Torikala u Andaluziji. Kiša je tokom dugih godina “vajala” krečnjačke stene stvorivši ono što danas možemo nazvati “megalitskim hramom”.

Krečnjak je prirodni materijal, rasprostranjen je po celom svetu. Pošto ga ima u izobilju, cena je povoljnija u odnosu na neke druge vrste prirodnog kamena.

Krečnjak je izuzetno lak za obradu, samim tim je i pogodan za najrazličitije zahteve kupaca, posebno u modernim enterijerima.

Zbog svoje nežne strukture i toplih boja, krečnjak je idealan dekorativni kamen.

Od krečnjaka se mogu napraviti najrazličitiji dekorativni proizvodi…

GALERIJA PEŠČARA I KREČNJAKA

(kada stanete na vrstu, pojaviće se njen naziv) 

Imate pitanja?

Ukoliko imate pitanje, treba Vam pomoć pri odabiru materijala ili jednostavno želite da nas posetite kako bi uspostavili saradnju, rado ćemo Vam izaći u susret i odgovoriti na sva Vaša pitanja.